Το αλουμίνιο ένα πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν ανήκει στα ελαφριά μέταλλα και είναι κατάλληλο για κατασκευές κουφωμάτων μικρών ή μεγάλων διαστάσεων με μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς την απαίτηση ιδιαίτερης συντήρησης.

Ενισχύει την ελληνική οικονομία αφού υπάρχει η δυνατότητα, όλα τα στάδια παραγωγής , από την εξόρυξη της πρώτης ύλης (βωξίτης) ως την κατασκευή των τελικών προϊόντων (κουφώματα) να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας.

Οι πόρτες, τα παράθυρα, τα υαλοπετάσματα καθώς και τα συστήματα σκίασης από αλουμίνιο, ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής προσφέροντας υψηλούς δείκτες θερμομόνωσης, εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας, υψηλή αισθητική, ηχομόνωση, λειτουργικότητα και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.

Πώς θα διασφαλίσουμε όμως ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα επιλέξει τον κατάλληλο κατασκευαστή συστημάτων αλουμινίου, προκειμένου να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα τα οποία ίσως προηγουμένως αντίκρισε σε εκθεσιακούς χώρους και τον ενθουσίασαν;

Μερικοί καταναλωτές είχαν στο παρελθόν τη δυσάρεστη εμπειρία από τη χρήση προβληματικών κουφωμάτων αλουμινίου, έχοντας παράλληλα και μερίδιο ευθύνης, διότι ίσως επέλεξαν με μοναδικό κριτήριο των χαμηλή τιμή, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το επίπεδο ποιότητας τόσο των κατασκευών, όσο και του ίδιου του κατασκευαστή, ο οποίος έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υποψήφιοι αγοραστές κουφωμάτων, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους από την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων αλουμινίου στο ακίνητό τους.

Εναπόκειται λοιπόν σε ένα μεγάλο βαθμό στον επαγγελματία κατασκευαστή ή πωλητή, να αντιληφθεί πλήρως τις ανάγκες και τις προσδοκίες του υποψήφιου αγοραστή κουφωμάτων αλουμινίου κατά την διάρκεια της πώλησης και να επισημάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που θα έχει ο χρήστης από την χρήση των νέων κουφωμάτων αλουμινίου, πάντα σε σχέση με την θέση του ακινήτου και τις απαιτήσεις του.

Σημαντικό είναι από την αρχή να γίνει σαφής η ύπαρξη γραπτής εγγύησης, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας κατά την πώληση καθώς  και η πλήρης τεχνική περιγραφή των προϊόντων με κατανοητό τρόπο.

Οι πιστοποιήσεις τόσο των προϊόντων όσο και της αποδεδειγμένης επάρκειας του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, καθώς των διαδικασιών που εφαρμόζει και των συστημάτων ποιότητας, έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα και στη διασφάλιση – προστασία του αγοραστή. 

Οι επαγγελματίες κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου διαθέτουν τεχνογνωσία και διασφαλίζουν το αποτέλεσμα με την εφαρμογή Συστημάτων Ελέγχου Παραγωγής ή ISO που τους επιτρέπουν να εναποθέτουν στα κουφώματα αλουμινίου την απαραίτητη σήμανση CE.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο κατασκευαστής θα πρέπει να παραδίδει στον καταναλωτή τη δήλωση επίδοσης των προϊόντων και την εγγύηση (2 έτη τουλάχιστον) η οποία θα καλύπτει τόσο την κατασκευή όσο και την τοποθέτηση των συστημάτων αλουμινίου.

Ο καταναλωτής οφείλει να εξετάζει προσεκτικά την ύπαρξη πιστοποιητικών του προμηθευτή κουφωμάτων αλουμινίου και την αναφορά των προσυμφωνημένων ιδιοτήτων των προϊόντων στην απαραίτητη σύμβαση έργου.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον αγοραστή ως προς την κατανόηση της περιγραφής των κουφωμάτων που πρόκειται να παραλάβει, ώστε να μη γίνει σύγχυση με μη προσυμφωνημένες ιδιότητες, οι οποίες προβάλλονται στο πλαίσιο σχετικής διαφήμισης.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι την ευθύνη για την ποιότητα των κουφωμάτων και της εγκατάστασης τους τη φέρνει ο κατασκευαστής. Συνεπώς η όποια επιλογή εταιρείας παραγωγής προφίλ από μόνη της, δεν διασφαλίζει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής συστημάτων αλουμινίου έχουν κάνει σημαντικά βήματα και διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας  και ποιότητας προϊόντος,  όπως και οι βιοτεχνίες παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και υαλοπετασμάτων. Τα τελευταία χρόνια λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων του κτιριακού τομέα οι κατασκευαστές έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τα υψηλά επίπεδα  ασφάλειας λόγω των απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία – ΠΟΒΑΣ, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών και στην ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών έχει εκδώσει ένα συνοπτικό τεχνικό εγχειρίδιο ελέγχου ποιότητας κατασκευής και τοποθέτησης συστημάτων αλουμινίου, στο οποίο μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι αγοραστές (http://www.povas.gr). Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να βάλουμε φρένο στην παραπληροφόρηση των καταναλωτών και να ενισχύσουμε την ορθή λειτουργία της αγοράς.

Η επιλογή του κατασκευαστή παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο βαθμό αξιολόγησης της ικανοποίησης του καταναλωτή από την εγκατάσταση των πορτών, παραθύρων αλουμινίου και υαλοπετασμάτων στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του. Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής οφείλει να αναζητά τους πιστοποιημένους κατασκευαστές και όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία σε έναν σύγχρονο επαγγελματία. 

Η σημασία του ζητήματος είναι εξαιρετικά επίκαιρη και προφανώς για την Ελληνική αθωράκιστη αγορά, η οποία από το 2010 αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες εμφάνισης φαινομένων παράνομης εισαγωγής κουφωμάτων χαμηλής ποιότητας με πλαστά παραστατικά η πιστοποιητικά, τα οποία δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές και δε συνοδεύονται από εγγυήσεις δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας στην αγορά αφού δυστυχώς επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τιμή. Σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάσταση γίνεται από αλλοδαπά συνεργεία και αυτό δεν παρέχει καμία ασφάλεια στον καταναλωτή σε περίπτωση προβλημάτων από την κατασκευή ή την εγκατάσταση των συστημάτων αλουμινίου.

Τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλές προδιαγραφές και αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να καλύπτουν πλήθος σχεδιαστικών απαιτήσεων για μικρά ή μεγάλα οικοδομικά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, δίνοντας μια ευελιξία στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, λόγω της στιβαρότητας των προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάζονται και της δυνατότητας πολλών αξιόπιστων χρωματικών επιλογών, ακόμη και διχρωμίας (εξωτερική-εσωτερική πλευρά). Το αλουμίνιο είναι ένα φιλικό υλικό προς το περιβάλλον, οικολογικό προϊόν όπως ήδη αναφέραμε, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια . Αυτό το καθιστά άκαυστο για τους κανονισμούς αντοχής στην φωτιά και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κουφώματα αλουμινίου είναι πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών.

Τα τελευταία έτη η εξέλιξη στα αρχιτεκτονικά προφίλ αλουμινίου είναι σημαντική όσον αφορά στον τομέα της βελτίωσης των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων. Με τον όρο θερμοδιακοπή στα κουφώματα, εννοούμε τη διακοπή της θερμογέφυρας (μεταφορά της θερμότητας) που επιτυγχάνεται, με το διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη και ενώσεις αυτών μέσω της χρήσης μονωτικών υλικών, που απομονώνουν την εσωτερική με την εξωτερική επιφάνειά του.

Αυτό επιτρέπει τη σημαντική μείωση της μεταφοράς της θερμότητας (ή ψύξης) που περνά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον (ή και αντίστροφα). Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα προφίλ με θερμοδιακοπή προσφέρουν τιμές θερμοπερατότητας μειωμένες μέχρι και 85% συγκριτικά με τα προφίλ χωρίς θερμοδιακοπή.

Το ρόλο της θερμοδιακοπής παίζει το πολυαμίδιο 6.6, το οποίο είναι ένα θερμοπλαστικό υλικό, εξαιρετικά «ευγενές» και σχετικά υψηλού κόστους, που για αυτή την εξειδικευμένη χρήση ενισχύεται και με ίνες υάλου, σε ποσοστό περίπου 25%. Οι ίνες υάλου είναι ουσιαστικά η πανοπλία της λάμας (μπαρέτας). Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι μηχανικές ιδιότητες του πολυαμιδίου το οποίο έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Με το πολυαμίδιο μπορούν να κατασκευαστούν διατομές μειωμένου πάχους, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ευστάθειας της τελικής κατασκευής.

Η αύξηση του πλάτους του προφίλ με την ταυτόχρονη αύξηση του πλάτους του πολυαμιδίου που χρησιμοποιείται ως υλικό θερμοδιακοπής, μειώνει σημαντικά τη διερχόμενη θερμότητα από τη μάζα του υλικού. Οι συντελεστές θερμοπερατότητας κυμαίνονται περίπου από 1,8 έως 3,0 W/m2K.

Αυτό έρχεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την προσθήκη αφρώδους θερμομονωτικού υλικού στο χώρο μεταξύ των πολυαμιδίων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται συντελεστές θερμοπερατότητας των προφίλ περίπου 1-1,8 W/m2K, ενώ έχουν αναφερθεί και συντελεστές θερμοπερατότητας μικρότεροι της μονάδας.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θερμοδιακοπής είναι η μείωση της συμπύκνωσης υδρατμών στην επιφάνεια του κουφώματος και άλλες παρακείμενες λείες (μη πορώδεις) επιφάνειες στο εσωτερικό του χώρου.

Η αύξηση του πλάτους του προφίλ δίνει τη δυνατότητα χρήσης υαλοπινάκων μεγαλύτερου πάχους (διπλοί ή τριπλοί) συμβάλλοντας θετικά στην θερμομόνωση και στην ηχομόνωση που προσφέρει το κούφωμα.

Επιπροσθέτως η χρήση ελαστικών παρεμβισμάτων με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το αλουμίνιο βελτιώνει όχι μόνο τη θερμομόνωση, αλλά και την αεροστεγανότητα και την υδατοστεγανότητα.

Εάν λάβουμε ως παράδειγμα μία οικία που βρίσκεται στη ζώνη Β (π.χ. Αττική) η οποία έχει 4 μπαλκονόπορτες διαστάσεων 1,20×2,20 με έτος κατασκευής το 1980. Η αντικατάσταση αυτών με νέες αλουμινίου με θερμοδιακοπή μπορούν επιφέρουν τα εξής αποτελέσματα:

  • εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 30%/έτος (~1900kWh)
  • εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 600€/έτος από τις δαπάνες ψύξης και θέρμανσης.
  • μείωση των εκπομπών CO2 περίπου 1570 Kg/έτος

Η συνολική επίδοση στην εξοικονόμηση ενέργειας για ένα κούφωμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το συντελεστή Uw, αλλά και από άλλες ιδιότητες, όπως η αεροδιαπερατότητα. 

Ένα παράδειγμα προκειμένου να το κατανοήσουμε καλύτερα. 

Αν ένα κούφωμα έχει πολύ καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή 1,8) αλλά δεν έχει καλή τιμή αεροδιαπερατότητας (τιμή 1), τότε χάνουμε πολύ ενέργεια λόγω μεταφοράς από τον αέρα (το κούφωμα μπάζει), παρότι η απώλεια ενέργειας λόγω ροής της θερμότητας στο κούφωμα είναι χαμηλή. Το συνολικό αποτέλεσμα πάντως δεν είναι καλό. Για το λόγο αυτό η απλή αντικατάσταση κρυστάλλων σε παλαιά κουφώματα τις περισσότερες φορές  δεν είναι αποτελεσματική ως προς το συνολικό αποτέλεσμα.

Επίσης είναι σημαντικό και αυξάνει τη διάρκεια ομαλής λειτουργίας των κουφωμάτων να γίνεται ετήσια συντήρηση, η οποία πολλές φορές προβλέπεται από την σύμβαση έργου κατά την αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου και αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της εγγύησης.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι το επίπεδο ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και των υπηρεσιών από τον κλάδο των δομικών κατασκευών αλουμινίου είναι υψηλό και σε αρκετά προσιτές τιμές, αρκεί ο καταναλωτής να απευθύνεται σε πιστοποιημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς από την πλευρά μας επειδή πολλές φορές γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από ιδιώτες, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ως Πανελλήνια Ομοσπονδία σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου να αποφύγουν φαινόμενα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης με δυσάρεστες  συνέπειες για όλους μας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών