Τι γνωρίζετε για την ενεργειακή απόδοση, την εξοικονόμηση ενέργειας και το ρόλο της θερμοδιακοπής; Σε αυτό το άρθρο, θα τα μάθετε όλα!

Ας αρχίσουμε ομαλά, με τον ορισμό της ενεργειακής απόδοσης: Πρόκειται για την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία ενός κτιρίου στο σύνολό του, δηλαδή για το φωτισμό, τον εξαερισμό, τη θέρμανση, την ψύξη κτλ…

Η ιδανική περίπτωση κατασκευής κτιρίου, προϋποθέτει την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών, οι οποίες «ζητούν» όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια από τα υλικά κατασκευής του κτιρίου αλλά και από τη χρήση του στην καθημερινότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα κτίρια με σωστή μόνωση, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια καυσίμων, ενώ παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον.

Μία σπουδαία λύση για την απώλεια ενέργειας, είναι ο εξοπλισμός του σπιτιού μας με συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή. Παρακάτω, θα ενημερωθείτε για τους σημαντικούς λόγους, για τους οποίους αυτά τα συστήματα υπερέχουν και συμφέρουν.

Πόσο σημαντική είναι η Θερμομόνωση για  τη ζωή μας στο σπίτι;

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ένα σπίτι με θερμομόνωση, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε ένα σπίτι χωρίς θερμομόνωση: η θερμότητα (ή η ψύξη – ανάλογα με την εποχή) του εσωτερικού βγαίνει έξω από το σπίτι, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και παράλληλα εισέρχεται μέσα στο σπίτι η εξωτερική θερμοκρασία, επηρεάζοντας το επιθυμητό εσωτερικό κλίμα. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο το κτιριακό «κέλυφος» όσο και τα κουφώματα του οικήματος δεν είναι μονωμένα, επομένως επιτρέπουν να επηρεάζεται από την ακτινοβολία του ήλιου και την εξωτερική θερμοκρασία.

Φανταστείτε ένα τέτοιο σπίτι το χειμώνα: Καθώς αυτό θερμαίνεται εσωτερικά από καλοριφέρ, τζάκι κ.α., η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο, λόγω μη μονωμένου κελύφους και ανεπαρκών κουφωμάτων. Το καλοκαίρι, το ίδιο συμβαίνει με τον κλιματισμό: επειδή η ψύξη διαφεύγει, δεν δροσιζόμαστε όσο θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε περισσότερα κλιματιστικά, σπαταλώντας περισσότερη ενέργεια και κόστος – η ψύξη είναι πολύ ακριβότερη από τη θέρμανση. Εάν όμως μονώσουμε τους εξωτερικούς τοίχους και επιλέξουμε τα κατάλληλα κουφώματα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από το μισό της ενέργειας.

Οφέλη των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα συστήματα:

Τα οφέλη των κουφωμάτων με συστήματα θερμοδιακοπής είναι πολύ σημαντικά τόσο σε πρακτικό όσο και θεωρητικό επίπεδο:

  • Συμβάλλει στην αισθητή βελτίωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων του προφίλ και του κουφώματος
  • Βοηθά στην καλύτερη απόδοση ηχομονωτικών και μηχανικών ιδιοτήτων του προφίλ
  • Αποτρέπει την υγροποίηση των υδρατμών, που δημιουργεί πράσινους τοίχους, μούχλα κτλ…
  • Μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και αντίστροφα, άρα ελαττώνεται το κόστος θέρμανσης/κλιματισμού, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Να προστεθεί εδώ μία παράμετρος, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη: Η αποτελεσματικότητα των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων προϋποθέτει μελέτη από την επιχείρηση κατασκευής, για σωστή τοποθέτηση και εφαρμογή και την ιδανική επιλογή υαλοπίνακα.

Συστήματα Αλουμινίου με Θερμοδιακοπή:

Θερμοδιακοπή είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας, όπως είναι το πολυαμίδιο.

Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό πλαστικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.

Τοποθετείται σαν μπαρέτα στη διατομή του προφίλ. Αποτελεί ουσιαστικά μια θερμοπλαστική ρητίνη. Αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βοηθάει στην τελειοποίηση και την αρτιότητα μιας στιβαρής τελικής κατασκευής.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου. 

Πολλές εταιρείες παραγωγής αλουμινίου διαθέτουν στην αγορά συστήματα με θερμοδιακοπή, τα οποία ωφελούν όλους, όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από περιβαλλοντολογική σκοπιά:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Μείωση δαπανών κλιματισμού
  • Μείωση θερμικής απώλειας το χειμώνα
  • Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι
  • Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Μείωση συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ
  • Προστασία από την υγροποίηση του μετάλλου
  • Χαμηλή διαπερατότητα αέρα
  • Ηχομόνωση

Κατά συνέπεια, τα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αλλά και για να γλιτώσουμε από «μπελάδες» που ίσως προέκυπταν κάποια στιγμή από τα απλά, μη μονωμένα κουφώματα.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Εάν αναρωτιέστε πόσο θα σας κοστίσει η αντικατάσταση των παλαιών σας κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα, λάβετε ως απάντηση την παρακάτω αναλογία: Το κόστος τοποθέτησης, θα αποσβεστεί από τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων, ρεύματος κ.τ.λ.. Εξασφαλίζετε την προστασία του εσωτερικού χώρου από την πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο του εξωτερικού περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας λιγότερο το κλιματιστικό ή τη θέρμανση, γλιτώνοντας και πάλι χρήματα. Κατά γενική ομολογία, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του κτιρίου, καθώς προστατεύεται από ποικίλες φθορές εξωτερικών συνθηκών και παραγόντων.

Εκτός βέβαια από το οικονομικό όφελος για εσάς, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, η αντικατάσταση κουφωμάτων με σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα, συμβάλλει σημαντικά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αφορά στο σύνολο των σύγχρονων ανθρώπων και αποτελεί μια πράξη ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, καθώς επιπροσθέτως πρόκειται για το πλέον οικολογικό και ανακυκλώσιμο υλικό.